Les relacions familiars: els diferents estats emocionals dels infants. Eduardo Gyannini.

RESSENYA DE LA XERRADA (Agustí Clua)

Les relacions familiars: els diferents estats emocionals dels infants. Eduardo Gyannini, psicòleg.  CEIP La Mar Bella. 6 de novembre de 2008.

Des que es neix fins que es mor, hi ha conflictes, per necessitats o interessos que es contraposen als de l’altre. I perquè sorgeixi l’agressivitat, ha d’haver-hi una necessitat frustrada. Els germans, per exemple, es barallen per cridar l’atenció del pare i de la mare, i per a establir-hi complicitats, i menteixen sovint per a aconseguir els seus objectius de plaer. Cal ajudar-los a expressar amb paraules allò que els passa, a demanar ajuda, a buscar solucions. Estimulem les activitats grupals, evitem l’individualisme.
Jugant s’aprèn molt. Apuntem-nos-hi, al joc, fem que vegin en el pare o en la mare, no només aquella persona que els diu el que fan malament, sinó un company de joc.
Participant en el joc, aprofitem per introduir la reparació del dany, el guariment del dolor, com a contraposició a l’agressivitat. Fem que curin aquell dinosaure ferit que, en un principi, era tan malvat. Finalment, iniciem el nen en la idea de la justícia, que se n’adoni del dany que es produeix. Si hi ha càstig, ha de ser proporcional al que es fa. Les sancions s’han de complir sempre.